Unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din România, Relad, se ascunde în spatele insolvenţei pentru a nu-şi plăti datoriile către 45 de creditori, bănci şi furnizori de medicamente Sursa: SHUTTERSTOCK
Relad Internaţional SRL şi Relad In ternaţional PHAR MA, firme controlate de aceeaşi acţionari, au terminat anul 2009 cu cifre de afaceri impresionante: 206,4 milioane de euro, respectiv 167,8 milioane de euro. În mod curios, distribuitorul de medicamente care avea afaceri de peste 374 de milioane de euro şi-a cerut în instanţă, în 2010, in solvenţa.
Înainte de depunerea dosarului de insolvenţă nr. 5268/114/2010 la Tribunalul Buzău, Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, cele două firme şi-au transferat stocurile de medicamente către firma Next Pharma SRL. Valoarea stocului de medicamente a fost una impresionabilă, în jur de 55 de milioane de euro. Sursele EVZ susţin că afacerile grupului Relad se desfăşoară acum prin intermediul firmei Next Pharma.
Au sediu comun
Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, între cele trei firme există o legătură: au aceeaşi adresă, şi-anume strada Transilvaniei, nr.201, în municipiul Buzău. Jurişti specialişti în insolvenţă au declarat pentru EVZ că, în actuala situaţie, cei 45 de creditori, către care grupul de firme Relad are datorii cumulate de 331 de milioane de euro (potrivit Ministerului Finanţelor Publice), au şanse minime să-şi recupereze banii în instanţă. O simplă căutare a numelor celor două firme Relad pe portalul instanţelor din toată ţara scoate la iveală multitudinea de procese ce au fost intentate grupului Relad.
Cele mai mari datorii ale celor două firme Relad sunt către o serie de bănci şi producători de medicamente. Unicredit Ţiriac Bank are de recuperat un credit de 10 milioane de euro, OTP Bank - 11 milioane de euro, BRD - 13 milioane de euro, iar RBS - 5,8 milioa