Abia la început de cale în Moldova, hostelurile sau aşa-numitele hoteluri pentru tineri sunt varianta perfectă pentru turiştii cu buget restrâns. Aici ai preţuri mici, condiţii decente şi posibilitatea să cunoşti oameni
Termenul de „hostel“ este puţin cunoscut în Moldova. Unii tineri au reuşit, totuşi, să descopere avantajele acestor spaţii de cazare în călătoriile lor peste hotare. Numite şi hoteluri pentru tineri, acestea sunt nişte case sau apartamente care găzduiesc turiştii cu bani puţini, dispuşi să împartă dormitorul, baia şi bucătăria cu persoane necunoscute. Sunt atraşi, în primul rând, de preţurile mici, dar şi de faptul că se simt aici ca acasă: îşi pregătesc singuri mâncarea, atmosfera e relaxantă şi pot socializa în voie.
„Acum câţiva ani, am fost cu prietenele la Odesa şi ne-am cazat la un hostel din centrul oraşului. Ni s-a părut straniu să locuim mai mulţi oameni într-o odaie cu paturi etajate, dar era mult mai ieftin decât la hotel. În plus, într-o seară prorietarii ne-au servit cu mâncare gratis“, povesteşte Polina Ceastuhin (25 de ani) din Chişinău.
În ţara noastră, acest serviciu este abia la început. Câteva hosteluri funcţionează în Capitală, majoritatea fiind în centrul oraşului. Unul se găseşte la Tiraspol. Clienţii sunt, de regulă, turişti străini, care au de ales între camere cu patru, şase, opt sau chiar zece paturi. Dacă la cele mai ieftine hoteluri din Chişinău o cameră costă 30 de euro, aici tarifele pornesc de la 5 euro pentru o noapte. Chiriaşii primesc wi-fi, ceai, cafea şi gustări gratuite, prosoape şi cearşafuri curate. „Am fost în vacanţă în Ucraina şi am văzut că hostelul este un loc unde oamenii «se coagulează». Împreună cu un coleg, ne-am pus pe treabă şi am deschis în luna martie şi noi unul la Chişinău“, spune Andrei Mescinschi, fondatorul unui astfel de hotel.
VIN NEMŢII!
Pe piaţă încearcă să intr