Cultura în general este pusă sub semnul şi în umbra uneia dintre cele mai convenabile sintagme, care şi-a pus deja amprenta pe începutul noului mileniu şi anume atotputernicul „nu sunt bani!”. De aceea, punerea în fapt a unui proiect cultural de anvergură, care sa menţină cota internaţională unei valori culturale autohtone de certă valoare, apare astăzi ca un fapt de mare curaj.
Orchestra Naţională Radio, cu un efectiv de peste 100 de muzicieni, a participat în această lună în calitate de invitat, la Shanghai Spring International Music Festival, un eveniment cultural de anvergură în viaţa oraşului de 18 milioane de locuitori, participarea românească fiind asigurată de Radio România cu sprijinul acordat de Autoritatea Naţională pentru Turism, de Institutul Cultural Român şi Ministerul Afacerilor Externe.
Deşi datează din 1960, festivalul a avut pentru prima dată invitată o orchestră din România, tema participării fiind, pe lângă prezentarea unor opus-uri relevante din creaţia românească şi interpretarea unei lucrări tot din spaţiul cultural românesc, care să fie cunoscută de publicul larg din China. Şi astfel, programul concertului oferit de Orchestra Naţională Radio condusă de dirijorul principal al acesteia, Tiberiu Soare, a cuprins Rapsodia I şi respectiv Simfonia I de George Enescu, Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Brahms, care a avut-o ca solistă pe pianista chineză Xie Jingxian, iar la sfârşit Ciocârlia în aranjamentul pentru orchestră al lui Mugurel Scutăreanu, interpretată de violonistul Gabriel Croitoru. Concertul a avut loc la Shanghai Oriental Art Center, un complex cultural important, care cuprinde într-o arhitectură ultramodernă săli dedicate muzicii clasice, operei şi teatrului, într-un spaţiu în care scena este practic înconjurată de cele 1800 de locuri ale sălii. La ora începerii concertului aceasta a fost plină în proporţi