Administratorii „penali“ de firme au găsit diverse tertipuri prin care înstrăinează societăţile cu datorii către persoane care fie dispar fără urmă, fie nu au nici o cunoştinţă despre ceea ce au primit contra unei sume modice. Milioane de euro de la acele firme doljene nu mai pot fi recuperate de stat şi alţi creditori. Vă prezentăm „reţetele“ prin care debitorii eludează statul, cesionând firma întreagă, cu tot cu datorii şi cu arhiva financiar-contabilă.
Deşi legea interzice organelor statului să înregistreze cesionarea de firme cu datorii către terţi, inventivitatea românilor şi o portiţă legislativă doar pentru cunoscători au făcut ca sute de firme din toată ţara să poată fi înstrăinate cu tot cu pasive (cu datorii).
În acest sens, trei tineri din Bucureşti au ajuns să deţină sute de firme din domenii diverse de activitate, preluate cu tot cu datorii de la cei care doreau să scape de plata debitelor către stat sau către diverşi alţi creditori. Cei care le-au vândut au eludat statul cu zeci de milioane de euro, potrivit NewsIn.
Situaţia este similară şi la Dolj, unde zeci de firme sunt înstrăinate prin diverse tertipuri unor persoane cu educaţie minimă, care nici nu ştiu bine ce semnează, ori unor persoane care dispar fără urmă, sau prin folosirea unei portiţe legale descoperite de debitori. Prejudiciul adus statului ajunge la milioane de euro. Directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Ioan Filipescu, care este şi şeful Activităţii de Inspecţie Fiscală, a declarat că pe o singură astfel de firmă înstrăinată peste noapte s-a creat un prejudiciu de „câteva sute de mii de euro“.
Firme vândute în timpul controlului
Tupeul evazioniştilor a atins margini nebănuite. Unii ajung să vândă firma în momentul în care află că Fiscul va merge în control. S-a ajuns chiar la situaţia ca inspectorii fisc