Un medicament din doua vandute pe Internet este contrafacut, este concluzia unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Acest lucru este cu atat mai ingrijorator cu cat numarul farmaciilor virtuale este in continua crestere.
Ancheta "Cracking Counterfeit Europe" realizata de compania farmaceutica Pfizer arata ca de la 50 pana la 90% din medicamentele vandute pe Internet ar fi contrafacute, potrivit MaxiScience.
Acest lucru este confirmat si de Severine Kupfer, specialist la "Entreprises du medicament", potrivit careia un medicament din doua vandute in mediul virtual este falsificat. Riscul pentru cumparatori este cu atat mai mare cu cat nu exista controale specifice, in ciuda reglementarilor in acest sens.
Multe persoane aleg sa cumpere din farmaciile virtuale din cauza pretului mai mic si a publicitatii care se face produselor. In aceste conditii, se favorizeaza fraudele in domeniu.
Ce este un medicament contrafacut?
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) precizeaza ca un medicament contrafacut este "deliberat si fraudulos prevazut cu o eticheta care nu indica identitatea si originea adevarata a produsului". Exista mai multe modalitati de inselaciune.
Medicamentul poate fi prezentat ca avand o compozitie asemanatoare cu cel pe care il copiaza. De asemenea, poate ascunde o compozitie diferita: substanta activa lipseste sau este intr-o cantitate mai mica (subdozaj) ori prea mare (supradozaj).
De asemenea, poate ascunde si ingrediente nocive. Alteori, se falsifica eticheta pentru a ascunde termenul de expirare a medicamentului.
Aceasta practica se foloseste nu numai in cazul medicamentelor vandute frecvent, ci si pentru pastilele indicate in patologii mai grave (cancer, afectiuni cardiovasculare etc.).
Nu numai medicamentele sunt falsificate, ci si alte prod