Ministerul Educației a alocat o parte din sumele datorate navetiștilor
Joi după-masa în jur de 150 de elevi au organizat o acțiune de protest prin care au cerut Ministerului Educației să deconteze banii de abonament ai navetiștilor. La miting au participat liceeni de la mai toate școlile din oraș, protestul fiind unul pașnic, plin de simboluri.
Fețe vopsite și pancarte
La ora 14 elevii și-au dat întâlnire în Parcul Elisabeta, unde și-au vopsit fețele în alb, pentru că, spun ei, vor să protesteze în mod pașnic. Aceștia au confecționat și diferite pancarte pe care au scris „Trezirea”, „Ne vrem banii înapoi” „Avem drepturi. De ce?” sau „Grevă pentru banii de navetă”. „Am decis să pictăm pe față și lacrimi negre pentru a atrage atenția asupra unui sistem educațional demn de plâns. Același mesaj îl au și pancartele noastre. Vrem ca toată lumea să înțeleagă că noi nu cerem decât respectarea legii” – ne-a declarat un elev de clasa a X-a, Szakáli Zalán. Din parc protestatarii au pornit către Inspectoratul Școlar al Județului Covasna, scandând „Vrem să învățăm, dar nu așa”. De asemenea, elevii au tras o căruță, despre care spun că așa este și Ministerul Educației, o căruță care se mișcă foarte greu.
Petiție și avioane
În fața IȘJ Covasna, elevii au acționat după un scenariu bine pus la punct. Mai întâi au citit o petiție adresată Ministrului Educației, apoi au aruncat în curtea IȘJ zeci de avioane de hârtie, spunând că așa vor pleca și ei din țară, pentru că aici drepturile le sunt încălcate. „Chiar dacă elevii navetiști sunt cuprinși în forma de învățământ publică, totuși sunt discriminați, chiar excluși din învățământ, pentru că sute de mii de familii nu au un venit propriu satisfăcător și nu pot plăti abonamentul care costă între 60-260 de lei, o familie cu doi copii fiind nevoită să plătească chiar și peste 500 de lei pentru abonamente.