Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită în fiecare an în data de 5 iunie, a fost instituită în anul 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a celebra Conferinţa “Ecologia Umană” de la Stockholm. Marcarea, în fiecare an a Zilei Mondiale a Mediului reprezintă un prilej de a atrage atenţia asupra necesităţii protejării mediului înconjurător şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare.
Tema aleasă pentru a sărbatori anul acesta Ziua Mondială a Mediului este :”Gândeşte. Mănâncă. Salvează!”, fiind o camapnie de încurajare în sensul reducerii risipei de alimente, economiei de bani, minimizării impactului asupra mediului şi utilizării unor tehnologii curate în producţia de alimente. Potrivit Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, în fiecare an, sunt irosite 1,3 miliarde de tone de alimente.
Acest lucru este echivalent cu aceeaşi cantitate de alimente produsă în întreaga Africă sub-sahariană. În acelaşi timp, 1 din 7 oameni merge nemâncat, seara la culcare şi mai mult de 20.000 de copii sub varsta de 5 ani mor zilnic de foame. În timp ce planeta se luptă pentru a ne furniza suficiente resurse pentru a susţine cele 7 miliarde de oameni, o treime din producţia mondială de alimente se pierde.
Dacă mâncarea este irosită, aceasta înseamnă că toate resursele utilizate în producţia de alimente sunt, de asemenea pierdute. Producţia mondială de alimente ocupă 25% din terenurile locuite şi este responsabilă pentru 70% din consumul de apă dulce, 80% din defrişări şi 30% din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin urmare este necesar să producem şi să utilizăm acele alimente care au un impact redus asupra mediului, cum ar fi de exemplu alimentele organice care nu folosesc produse chimice în procesul de pr