Este punctul comun al politicienilor din prim-plan, indiferent de coloratura politică. Adună laolaltă parlamentari, miniştri, şefi de partide, dar şi oameni politici din eşalonul doi care se pregătesc să ocupe funcţii publice. Catalogat drept „un club select” în care se intră doar pe bază de recomandare de la partid, de la Guvern, de la serviciile secrete sau de la şeful statului, Colegiul Naţional de Apărare (CNAp) a oferit până acum mii de diplome politicienilor. “Toţi se îngrămădesc să facă aceste cursuri. Am ajuns ca şefele mele de cabinet să aibă aceleaşi cursuri postuniversitare ca mine”, spune Elena Udrea, şcolită de CNAp, la recomandarea PNL.
Nicio altă instituţie de învăţământ din România nu este atât de frecventată de către politicieni şi niciun alt program de studii postuniversitare nu strânge atât de mulţi absolvenţi proveniţi din mediul politic, aşa cum o face Colegiul Naţional de Apărare. Funcţionând în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare, CNAp oferă, teoretic, trei programe de pregătire (introducere în securitate naţională, probleme actuale ale securităţiii naţionale şi securitate şi bună guvernare) care se întind pe durata câtorva luni şi se finalizează cu o diplomă având antetul Ministerului Educaţiei şi Ministerului Apărării. Însă, nu oricine se poate înscrie la respectivele cursuri postuniversitare. Căci, întâia condiţie este recomandarea din partea partidelor politice, miniştrilor, serviciilor secrete sau a Preşedinţiei.
Potrivit mai multor surse politice, diploma eliberată de Colegiul Naţional de Apărare a devenit o recomandare-cheie pentru cei care vor să ocupe funcţii în stat. Mai mult, cei care urmează respectivele studii în securitate au ocazia să discute în mod direct cu oameni influenţi din serviciile secrete şi din politica de vârf. Nu întâmpător, la şefia CNAp s-au aflat persoane din sfera Preşedinţiei, precum actual