Statele Unite au cerut miercuri ca mişcarea şiită libaneză Hezbollah să se retragă "imediat" din conflictul din Siria, în special din oraşul strategic Qousseir.
Trupe de elită siriene şi combatanţi ai Hezbollah i-au încercuit miercuri pe rebelii sirieni, în nordul oraşului Qousseir.
Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva a adoptat o rezoluţie care condamnă intervenţia combatanţilor străini, alături de forţele de la Damasc, la Qousseir, fără a numi însă direct mişcarea Hezbollah.
"Condamnăm cu cea mai mare tărie declaraţiile (liderului Hezbollah) Hassan Nasrallah, care confirmă rolul activ al militarilor săi în luptele de la Qousseir şi în întreaga Sirie. Este o escaladare inacceptabilă şi extrem de periculoasă", declară purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Jennifer Psaki.
Mişcarea Hezbollah este considerată drept organizaţie teroristă de către administraţia de la Washington.
Aproximativ trei-patru mii de combatanţi ai mişcării şiite libaneze Hezbollah luptă în Siria alături de forţele subordonate regimului Bashar al-Assad, a anunţat şi ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, citat de AFP.
"Când există combatanţi puternic înarmaţi şi pregătiţi să moară şi sunt câteva mii, aceasta face o diferenţă importantă", afirmă oficialul francez.
De partea sa, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (ONG cu sediul la Londra) a estimat că aproximativ 1.700 de membri Hezbollah luptă alături de trupele regimului Assad.
Bilanţul confruntărilor din Siria, începute în martie 2011 este de aproximativ 95 de mii de morţi.
Statele Unite au cerut miercuri ca mişcarea şiită libaneză Hezbollah să se retragă "imediat" din conflictul din Siria, în special din oraşul strategic Qousseir.
Trupe de elită siriene şi combatanţi ai Hezbollah i-au încercuit miercuri pe rebelii sirieni, în nordul o