Camera Deputaţilor a adoptat ieri modificarea Legii referendumului în sensul reducerii cvorumului necesar validării de la 50% plus unu la 30% şi al reducerii pragului de validare dacă voturile valabil exprimate reprezintă 25% din cei înscrişi pe liste. Adoptarea legii în regim de urgenţă a fost motivată prin nevoia de a facilita adoptarea modificărilor aduse Constituţiei, dar, prin modificarea conceptului de majoritate, Parlamentul ameninţă sistemul de alegeri democratice.
Legea a fost trecută la o lună şi jumătate de la introducerea iniţiativei de modificare de către Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, timp în care a trecut prin Senat, a primit avizul Guvernului, pe cel al Consiliului Legislativ şi a primit votul final în Camera Deputaţilor, care, fiind vorba de o lege organică, este Cameră decizională. Această rapiditate marca USL de a modifica legile democraţiei poate fi explicată prin faptul că Parlamentul va intra în curând în vacanţă, iar USL vrea să se asigure că nu va întâmpina nici o problemă la adoptarea Constituţiei modificate în această toamnă. Victor Ponta îşi aminteşte că la precedenta modificare a Constituţiei, în 2003, a fost nevoie să se voteze timp de două zile pentru a respecta cvorumul de 50% plus unu necesar validării şi că acesta nu a fost atins decât cu mari emoţii şi multe nereguli. În graba lor de a schimba Legea referendumului, parlamentarii USL nu par să fi acordat multă atenţie consecinţelor acestei legi ce modifică ideea de majoritate, care, peste tot în lumea democratică, este de cel puţin 50%+unu.
În numele opoziţiei, deputatul PDL Mircea Toader a făcut următoarea declaraţie în plen: “Vreau să vă atrag atenţia (asupra) a ceea ce se va întâmpla de azi încolo. Orice primar din România va putea fi schimbat cu 25%. Credeţi că nu se găsesc în România un număr de cetăţeni care se pot aduna să schimbe u