Negocierile pentru rezilierea contractului cu Bechtel pentru autostrada Transilvania s-au încheiat în această seară, după ora 23.00, a anunţat ministrul delegat pentru Proiectele de Infrastructură, Dan Şova. Potrivit acestuia, despăgubirile pe care statul le are de plătit companiei americane vor fi de 37,2 milioane de euro.
"Este vorba de 30 de milioane de euro plus TVA. Sunt sume care sunt datorate pentru lucrări pe care le-au mai făcut ei, pază şantier. Penalizări sunt câteva milioane. Săptămâna viitoare mă voi întâlni cu şeful Corpului de Control care va verifica tematic acest contract probabil peste două săptămâni. Este un prim pas pentru a face autostrada", a spus Şova, invitat într-o emisiune tv atunci când negocierile au fost finalizate.
După încheierea formalităţilor de reziliere, contractul va fi şi desecretizat, a mai spus Şova, precizând că ”pentru a fi posibilă negocierea a trebuit să plătim datoria de 50 de milioane de euro lăsată de Anca Boagiu”.
Cât despre despăgubirea mai mică decât estimările iniţiale, ministrul susţine că s-a datorat directorului CNADNR, Mircea Pop, care "a pus pe masă şi datoriile Bechtel către CNADNR". "Eu spun că s-a ajuns la o sumă onestă şi corectă", a adăugat Şova.
Anunţul ministrului vine după o serie de bâlbe la nivel înalt, la începutul acestei săptămâni, referitoare la rezilierea contractului.
LOTO, LOTO 6/49. Numerele extrase la LOTO pe 30 mai. 8,1 milioane de euro la LOTO 6/49
Ce soluţii sunt pentru autostradă
Ministrul delegat Dan Şova a declarat recent că singura posibilitate pentru continuarea proiectului autostrăzii Transilvania este parteneriatul public-privat sau concesiunea, adăugând că probabil va fi utilizată a doua variantă.
Oficialul a adăugat atunci că a discutat cu 4-5 companii de construcţii mari la nivel internaţional interesate să participe la acest pr