Anunţul prealabil de ofertă pentru Oltchim va fi publicat pe 4 iunie pe pagina de internet a Ministerului Economiei. Până acum, 8 companii și-au manifestat interesul de a participa la privatizarea companiei. Sursa: MARIAN ILIE
Ca să intre în cursa pentru privatizarea Oltchim, investitorul trebuie să aibă o bonitate care să fie probată de scrisori de bonitate bancară sau de confort, eliberate de bănci sau grupuri bancare de prestigiu, şi care să acopere măcar 25% din suma posibil de angajat. Totodată, potențialii investitori trebuie să aibă experienţă în domeniul chimiei sau al petrochimiei.
"Un astfel de investitor ar trebui să aibă o bonitate care să fie probată de scrisori de bonitate bancară sau de confort şi care să acopere măcar 25% din suma posibil de angajat şi care să fie emisă de o bancă de prim rang sau de un consorţiu bancar. Să existe din partea investitorului o experienţă în domeniul chimiei sau al petrochimiei, să existe o reţea regională sau globală în care investitorul se integrează ca actor important", a declarat ministrul Vosganian.
Pentru a crește atractivitatea Oltchim, administratorul judiciar dorește înființeze un Oltchim 2, un aşa-zis SPV, adică o companie care să preia partea funcţională a Oltchim, adică activele, clienții și brevetele de invenții ale companiei. Datoriile vor rămâne la vechiul Oltchim.
Până acum, un număr de opt companii sunt interesate de Oltchim, potrivit administrator judiciar al combinatului, Niculae Bălan. Acesta a precizat că cinci dintre acești investitori vor semna în curând un contract de confidențialitate, în baza căruia vor primi informații financiare detaliate despre Oltchim. Totodată, s-au primit scrisori de intenție de la încă trei companii. Pe lista companiilor interesate să preia Oltchim se numără și rușii de la TISE.
Concedieri de vară
În așt