Este România o ţară ”aproape neguvernabilă”? Da, potrivit comisarului pentru Energie, Gunther Oettinger (Germania).
Într-un discurs prezentat cu ocazia unei întâlniri a Camerei de Comerţ şi Industrie Germania-Belgia-Luxemburg de la Bruxelles, politicianul german creştin-democrat s-a declarat îngrijorat de ţări care, „fundamental privind, sunt pur şi simplu aproape neguvernabile: Bulgaria, România, Italia”.
De fapt, cine a vorbit? Comisarul european sau politicanul german creştin-democrat, aflat în campanie electorală? Fără îndoială că acesta din urmă. Comisia, prin purtătorul ei de cuvânt, s-a şi delimitat de afirmaţii, precizând că sunt doar opinii personale.
Multor germani le place, desigur, să audă astfel de lucruri, iar politicienii aflaţi în campanie îşi acordează tonul în mod corespunzător. Tabloidele şi-au făcut treaba în mod strălucit, iar actuala generaţie de politicieni europeni nu pare să se obosească a găsi şi alte repere după care să-şi construiască discursurile.
Şi nu este întâmplător nici faptul că statele în discuţie ( plus Franţa, despre care Oettinger a spus că este total nepregătită pentru reforme) sunt conduse de guverne de centru-stânga, deci din familia rivală. Politică măruntă, ca peste tot.
Dincolo de toate acestea, comisarului european îi scapă o nuanţă esenţială: România ( ca să ne referim doar la ea) nu este deloc neguvernabilă. România este o ţară prost guvernată - şi nu de azi, de ieri. Dar asta e cu totul altceva.
În România, instituţiile statului funcţionează – cu probleme, dar funcţionează.
Să fim serioşi, România nu este nici Somalia, nici Afganistanul, nici Mali. Nu este nici măcar Kosovo, un stat care nu s-ar putea guverna fără ajutorul instituţional acordat de Uniunea Europeană. În România, instituţiile statului funcţionează – cu probleme, dar funcţionează. Există corupţie, există nedrepta