Este însă greu de crezut că un investitor serios ar fi de acord ca soarta CupruMin să fie decisă tot de stat Sursa: CUPRUMIN
Intenţia statului de a vinde doar o participaţie minoritară la CupruMin Abrud ar putea fi un nou eşec. Ca să poată atrage un investitor serios, statul ar trebui să vândă în totalitate compania, dar să păstreze un control riguros asupra programelor de investiţi asumate de investitor, precum şi o schemă de redevenţe foarte bine pusă la punct, a explicat consultantul în fuziuni şi achiziţii Doru Lionăchescu pentru EVZ.
Publicarea contractelor, măsură populistă
Acesta spune că investitorii mari nu sunt interesaţi de participaţii mai mici de 40% şi nici nu le convine să facă publice contractele de achiziţii, aşa cum vor guvernanţii, deoarece ar da mură-n gură concurenţei.
Potrivit sindicaliştilor, compania s-ar putea redresa însă singură, în câţiva ani, prin reinvestirea profitului. Numai că statul duce lipsă de bani şi nu îşi permite să renunţe la câştigurile acestei so cietăţi.
Investiţii pe etape
Pe de altă parte, şi investi ţiile necesare sunt de amploare. Pentru a deveni mai profitabilă, CupruMin are nevoie de inves tiţii de mediu de circa 50 de milioane de euro şi alte 100 de milioane pentru retehnologizare, bani care pot fi alocaţi în etape.
Unitatea a rămas, în mare, cu utilajele de la inaugurarea din 1977, proiectate pentru o producţie de 9 milioane de tone de concentrat de cupru pe an. De atunci, s-au făcut doar cârpeli.
Săracă ţară bogată
Aşa se face că azi compania produce şi vinde doar 2,5 milioane de tone de cupru/an. Aceasta înseamnă că deţine o felie infimă, de 1%, din piaţa mondială a cuprului, în condiţiile în care tona de cupru se vinde cu 9.000 de dolari, iar ţara noastră are 6-7% din rezerva mondială.
7 pentru CupruMin
CupruMin Abrud a avut un profit net de peste 2,2 mili