Cimitirele sunt prădate de șuții care profanează locurile de veci, furând mânerele de la mormintele cu capac. Sunt hoți care „lucrează” ziua și hoți nocturni. Sursa: EVZSursa: RĂZVAN PETRESCU
1 /.
Mânerele de la cripte şi cavouri dispar din cimitire mai repede decât se sting lumânările. Fenomenul furturilor de la locurile de veci, la modă acum trei-patru ani, s-a întors în ultimele luni. Spre exemplu, în Cimitirul Ghencea Civil şi în Cimitirul Ghencea Militar cel puţin unul din cinci morminte are lipsă un astfel de mâner. În tot acest timp, paznicii şi îngrijitorii locurilor de veci îşi povestesc viaţa personală sau comentează meciul din seara precedentă.
Se poate fura în mijlocul zilei, sub ochii paznicilor
Hoţii de fier vechi au descoperit în cimitire o nouă „mină” nesecată de cupru, inox, bronz şi alte materiale feroase sau neferoase pe care le pot valorifica la centrele de specialitate.
„De la începutul lui 2012 şi până acum, am pus trei rânduri de mânere de inox. Am cheltuit vreo 500 de lei şi nici măcar soţia mea, Aurelia, nu are parte de linişte. Au dispărut toate. Am fost la paznici să reclam şi mi-au spus că nu au ce face”, spune Nicu Anton în timp ce lăcrimează la mormântul consoartei îngropate în Cimitirul Ghencea Civil.
Vorbele bucureşteanului se confirmă la o scurtă plimbare printre aleile înguste ale cimitirelor. Marţi, la ora 15.00, cimitirul amintit era plin de paznici şi de personal administrativ care se ocupa de îngrijirea locurilor de veci. Am decis să verific vigilenţa acestora şi am intrat printre locurile de veci să văd dacă lipsesc mânerele de la cavouri şi dacă pot să le fur.
Căldura i-a făcut pe angajaţii firmei de pază să se adăpostească la umbră, iar îngrijitorii erau prea ocupaţi să-şi povestească unul altuia emisiunile tv de luni seara.
În acest timp am tras de vreo trei mânere, am pus muzică şi am