Odată cu introducerea de medicamente noi, aplicarea taxei în mod unitar ar afecta grav producătorii de medicamente generice, care nu beneficiază de pe urma introducerii de noi molecule pe listă şi ar duce la dispariţia de pe piaţa a medicamentelor cu preţ accesibil, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Criteriile stricte introduse de Ministerul Sănătăţii în Proiectul de Ordin pentru aprobarea criteriilor de evaluare a tehnologiilor medicale ("HTA") sunt o garanţie că vor fi compensate doar acele medicamente care aduc cu adevărat ceva nou din punct de vedere medical, susțin reprezentanții APMGR.
Potrivit estimărilor APMGR, introducerea în sistemul de decontare a medicamentelor aflate în prezent pe lista de așteptare, va determina un consum suplimentar de peste 500 milioane lei/an, care se va dovedi greu de controlat în condițiile în care valoarea medicamentelor neachitate pentru perioada 2011-2012 se ridică la 3 miliarde lei. Reprezentanţii APMGR spun că vor continua dialogul cu Ministerul Sănătăţii pentru punerea în practică a unei taxe clawback echitabile, care să asigure accesul populaţiei la tratament farmaceutic în condiţii de eficienţă financiară.
Pentru accesul populaţiei la tratamente inovatoare, APMGR consideră extrem de importante criteriile de evaluare a tehnologiilor medicale ("HTA") în România, aflate în proces de consultare publică. "Un set de criterii, care să aleagă pentru a fi compensate acele medicamente care aduc cu adevarat ceva nou din punct de vedere medical și în condiții de eficiență bugetară, oferă garanția sustenabilității sistemului public de sănătate", a declarat Dragoș Damian, președinte APMGR.