* Avem printre cele mai mari comisioane la plata cu cardul: 1-1,2%, faţă de sub 1% media din UE
Consiliul Concurenţei (CC) inves-tighează piaţa bancară, pe sectorul operaţiunilor cu cardul, după cum a anunţat, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC. Domnia sa a declarat: "Timp de doi ani de zile am colectat date de la 28 de bănci, ne-am uitat la nivelurile de tranzacţie şi la rentabilitatea operaţiunilor în România, precum şi la modul în care au loc tranzacţii similare în UE. Sunt tarife la Visa şi MasterCard peste medie, undeva la 1-1,2% din valoarea tranzacţiei, faţă de sub 1% în UE şi faţă de angajamentele pe care şi le-a luat Visa în UE acum două săptămâni, de a coborî nivelul acestor comisioane undeva la 0,4% pentru tranzacţiile trans-frontaliere".
Comisioanele practicate la noi pentru tranzacţiile cu cardul nu sunt justificate economic, potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, care apreciază că "băncile au deja profit din operaţiunile de carduri şi deja exis-t-ă un efort la nivel european de a reduce aceste comisioane".
Reprezentanţii CC intenţionează să aibă o discuţie cu membrii Guvernului şi cu cei ai BNR, pentru identificarea celei mai bune metode de reducere a nivelului comisioanelor în ţara noastră, a mai spus domnul Chiriţoiu, ieri, în cadrul evenimentului de lansare a Raportului CC pe 2012.
Domnia sa a subliniat: "Aceste comisioane reprezintă o înţelegere între bănci, dar nu aceasta este problema, ci nivelul comisionului".
Declanşată în 2011, investigaţia pe piaţa serviciilor de plăţi bancare a urmărit patru direcţii principale: modul de determinare a comisioanelor interbancare pe piaţa cardurilor de plată; modul de determinare a nivelului comisioanelor şi taxelor plătite de comercianţi către banca acceptantă (care deţine POS-ul aflat la comerciant) pentru serviciile prestate în cazul tranzacţiilor cu carduri; profitabilitatea sect