După finala Ligii Campionilor a rămas doar lanţul de incertitudini care leagă aproape toate marile cluburi europene la nivel de antrenor.
Noua ierarhie de club europeană era lămurită încă înaintea finalei Ligii Campionilor. Jucată la Londra de Bayern Munchen şi Borussia Dortumnd, finala urma să confirme, indiferent de rezultat, dominaţia completă a fotbalului de club german.
Bayern a cîştigat mult mai greu şi mai discutabil decît era iniţial de crezut, dar detaliile au fost deja înghiţite de istorie. După finală au rămas doar certitudinea germană şi lanţul de incertitudini care leagă aproape toate marile cluburi europene la nivel de antrenor.
Mişcarea a fost declanşată, acum aproape un an, de decizia prin care Bayern anunţa că se desparte de Jupp Heynkes şi că va fi antrenată, imediat după încheierea sezonului, de Pep Guardiola, fostul şi supraîncoronatul antrenor al Barcelonei. Problema e că Bayern a încheiat, sub conducerea lui Heynkes, un sezon de vis în care a cucerit Cupa Germaniei, Campionatul Germanei şi Liga Campionilor. Asta înseamnă că Guardiola începe la Bayern din poziţia unui antrenor care trebuie să reuşeaşească imediat escaldarea Everestului. Reputaţia lui Guadiola e extraordinară. La fel şi aşteptările create după triumful lui Heynekes. Bayern a cîştigat tot ce se putea cîştiga dar va porni noul sezon cu o dilemă.
Barcelona, marele lider detronat, porneşte şi mai rău. Plecarea lui Guardiola a lăsat un gol enorm. Tito Villanova succesorul lui Guardiola a fost de la bun început o soluţie de trecere. Barcelona nu a găsit încă succesorul real şi va trebui, probabil, să renunţe la Villanova care e serios bolnav şi nu poate promite un sezon total.
Real Madrid a făcut un sezon decent, dar nu mai mult. La sfîrşit, despărţirea de Mourinho era inevitablă. Mourinho pare hotărît să revină la Chelsea de unde a