Generalul Wosolsobe îi succede generalului olandez Ton van Osch, a cărui ultimă zi, ca lider al Statului Major Militar al U.E., a fost 28 mai. Profesioniştii militari austrieci sunt recunoscuţi pentru capacitatea lor de relaţionare pozitivă, în comandamentele multinaţionale şi rigoarea cu care conduc acţiunile de care răspund.
Generalul Wolfgang Wosolsobe, a fost, până la numirea menţionată, reprezentant militar austriac la sediul U.E., în Bruxelles.
În opinia ministrului austriac al apărării, Statul Major Militar al Uniunii Europene este o placă, evident centrală, a planificării strategice militare a comunităţii europene.
Anul trecut, pe 24 aprilie 2012 se anunţase deja că generalul-maior Wolfgang Wosolsobe, care activa, din anul 2007, ca şef al Reprezentanţei Militare Austriece, la Bruxelles, a fost numit în funcţia de director general al Statului Major Militar al UE.
"Această nominalizare arată reputaţia de care se bucură forţele austriece şi, în special, generalul Wosolsobe, în UE. Este o expresie a aprecierii UE, pentru contribuţia Austriei la politica comună, de apărare şi securitate a Uniunii Europene. Adresez felicitări generalului Wosolsobe, pentru nominalizarea sa.", a declarat, atunci, ministrul austriac al apărării, Norbert Darabos, la finalul reuniunii miniştrilor apărării, unde a avut şi discuţii bilaterale, pentru numirea sa.
Statul Major Militar al U.E./S.M.M.U.E., cu sediul la Bruxelles, este împărţit în cinci departamente - planificare, informaţii, operaţiuni, logistică, telecomunicaţii şi IT -, având conexiunile corespunzătoare la NATO şi la Organizaţia Naţiunilor Unite.
S.M.M.U.E. este organul central de planificare strategică militară, al Uniunii Europene.
Funcţia de director general, al Statului Major Militar al U.E., poate fi ocupată de generali cu una, două sau trei stele, pentru o perioadă de trei ani