În Italia începe vineri un important proces, care încearcă să facă lumină asupra negocierilor secrete dintre statul italian şi mafia siciliană.
Corespondenta RFI şi RRA la Roma, Elena Postelnicu
Inițial, audierea din cadrul acestui important proces pentru judecarea presupuselor aranjamente secrete prin care politicienii italieni şi liderii mafioţilor din Sicilia au încercat să găsească, în anii '90, o cale amiabilă de oprire a valului de violenţe, era prevăzută pentru începutul acestei săptămâni, pentru luni, însă a fost reprogramată pentru vineri.
Amânarea a fost cauzată de judecător, care a solicitat mai mult timp pentru evaluarea noilor cereri de constituire a unor părţi civile.
Ministrul de Interne de la acea vreme, Nicola Mancino, liderul mafioţilor, Toto Riina, deja încarcerat, dar şi fostul senator şi cofondator al partidului Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi, Marcello Dell'Utri, se află printre primii zece acuzaţi. Aşa-zisul şef al capilor de la Cosa Nostra, Bernardo Provenzano, care se află în închisoare pentru alte crime, va fi judecat separat din cauza stării de sănătate precare. Preşedintele Napolitano, citat ca martor
Tribunalul italian a cerut ca preşedintele Giorgio Napolitano să fie citat ca martor. Tot ca martor este citat Piero Grasso, actualul preşedinte al Senatului, fost judecător naţional antimafia.
Acest proces mult-aşteptat, despre care jurnaliştii italieni vorbesc zi de zi, se doreşte a fi o ocazie pentru a face lumină asupra relaţiilor neclare dintre mafia siciliană şi autorităţile italiene, precum şi asupra atentatelor soldate cu moartea judecătorilor Falcone şi Borsellino.
Potrivit acuzării, mai mulţi reprezentanţi ai Executivului de la Roma ar fi purtat negocieri secrete cu mafia, după asasinarea eurodeputatului creştin -democrat Salvo Lima în primăvara anului 1992. După atent