Înfiinţarea structurii a venit la propunerea primarului Tudor Ştefănie, având la bază adresa Prefecturii Cluj care aminteşte obligaţiile consiliilor locale privind respectarea ordinului ANSVSA nr.80/2005 şi nr. 180/2006 şi OG nr. 47/2005 în vederea regrementării neutralizăriii deşeurilor de origine animală.
Unitatea Locală de Sprijin (U.L.S) va face parte integrantă din Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) constituit la nivelul judeţului Cluj.
Iniţiatorul proiectului consideră că nu este suficientă la nivelul municipiului Turda doar funcţionarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, astfel că se impune şi înfiinţarea acestei structuri, pentru o mai bună gestionare şi neutralizare a deşeurilor de origine animală în confomitate cu Regulamentul European.
Potrivit legislaţiei, consiliile locale au obligaţia legală de a avea contract cu o unitate de neutralizare a deşeurilor autorizată sanitar-veterinar.
Până pe data de 7 iunie 2013 din partea DSVSA Cluj se vor desfăşura controale oficiale la consiliile locale de pe raza judeţului Cluj, urmate de o instruire pe această temă pe data de 10 iunie la sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Cluj cu reprezentanţii desemnaţi la nivel local cu gestionarea unităţii de gestionare a deşeurilor.
Unitatea de la Turda îi va avea în componenţă pe primarul Tudor Ştefănie în calitate de conducător, viceprimarul Lucian Nemeş, secretarul municipiului jr. Paula Popa, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă - Mihai Zăhan, poliţia locală reprezentată de Popa Ciprian, Compania de Apă Arieş - Baldogi Felicia, SC.Domeniul Public Turda S.A - Chiriţă Camelia, SC.Prival Ecologic SA- Meşter Florin, STP Turda-Crişan Horea, Comunitatea Urbană Arieş - Teodor Miron, spitalul municipal - Tocan Andreea Valeria, medic veterinar zonal - Petruse Ioan, membri.
Înfiinţarea struc