În urmă cu un an, Consiliul Local Focşani aproba, printr-o hotărâre, varianta finală a stemei municipiului Focşani, din trei variante propuse. Conform procedurii stabilite de lege, dosarul a fost înaintat spre avizare Comisiei judeţene de analiză şi promovare a proiectelor de stemă ale judeţului, municipiilor, oraşelor şi comunelor, de la nivelul Prefecturii Vrancea. Comisia a adus obiecţii asupra stemei alese, în sensul că aceasta seamănă prea mult cu stema Principatelor din vremea domnitorului Al. I. Cuza, având drept elemente centrale acvila şi capul de bour, şi că ar trebui să conţină un element specific oraşului Focşani. În urma discuţiilor purtate de reprezentanţii Primăriei Focşani cu specialişti în domeniu, inclusiv din cadrul comisiei naţionale de heraldică, s-a ajuns la varianta unei steme care să semene cu stema Focşaniului din perioada interbelică, ce cuprinde coroana domnitorului Cuza.
Compoziţia heraldică a noii steme propuse reuneşte stemele istorice ale Moldovei şi Ţării Româneşti, amintind de poziţionarea oraşului Focşani pe râul Milcov, hotar desfiinţat în urma Unirii realizate la 1859, sub coroana lui Alexandru Ioan Cuza. Focşanii au moştenit un important capital simbolic, identificându-se ca „Oraş al Unirii”. Această variantă este o reluare a stemei aprobate în perioada interbelică, valoarea sa fiind dată de uz şi continuitate. Coroana murală cu şapte turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu reşedinţă de judeţ.
Proiectul de hotărâre privind însuşirea proiectului stemei Municipiului Focşani este supus dezbaterii publice, fiind afişat la sediul Primăriei municipiului Focşani şi pe site-ul www.focsani.info, potrivit legii privind transparenţa decizională în administraţia publică locală. În termen de 10 zile, cetăţenii interesaţi pot trimite în scris la Primărie propuneri privind acest proiect