* Ponta: "Cu cât mai multe mişcări sociale, cu atât mai puţini investitori"
Protestele poştaşilor îi pot speria pe investitori, este de părere premierul Victor Ponta, care a precizat, ieri: "Cu cât mai multe mişcări sociale, cu atât mai puţini investitori".
Domnia sa consideră că acest lucru este valabil la toate companiile scoase la privatizare, subliniind că, în cazul Poştei Române, lipsa investitorilor a avut la bază o situaţie economică europeană complicată.
"Este o situaţie economică la nivel european destul de complicată - nici celelalte companii din Europa nu mai sunt în situaţia bună în care se aflau. De asemenea, este nevoie de o restructurare la Poşta Română - în ultimii ani au fost angajate 6000-7000 de persoane, în condiţiile în care activitatea Poştei se reducea. A fost un loc unde se rezolvau problemele politice".
Guvernul speră ca oficialii Comisiei Europene să permită ca o parte din datoriile Poştei Române la bugetul de stat să fie convertite în acţiuni, ca parte a privatizării, a mai afirmat, ieri, primul ministru, precizând: "Depinde de Comisia Europeană, ce parte a datoriilor ne va permite să o convertim în acţiuni. Trebuie să respectăm regulile europene pentru că, altfel, este ajutor de stat. Conform regulilor europene, la privatizare se pot converti datoriile către buget în acţiuni, repet, pentru privatizare".
Şeful Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu apreciază că procesul de conversie în acţiuni a datoriilor CNPR la stat este reprezintă un caz similar cu cel de la Oltchim.
"Sper să avem o reuşită mai mare decât la Oltchim. Dacă în pregătirea privatizării unei companii, statul vrea să reducă din datorii ca procesul să aibă succes, în principiu se poate face. Trebuie să analizăm, dar nu putem spune din start că nu se poate. Probabil se va putea, aşa cum s-a făcut la Oltchim şi cum, probabil, vom face la CF