Voi scrie astazi despre vinovatii fara vina. Despre artisti care pot deveni, si uneori devin, persoane care incalca legea. Legea penala. Si care, de fapt, nu isi fac decat meseria. Cu onestitate. Si procedeaza asa cum se intampla de mii de ani. Dar, in Romania, un experiment la nivel mondial, numit Agentia Nationala Anticoruptie, si o lege aiuristica ii pune pe oameni la zid. Exista un cerc vicios din care se poate iesi.
Comisia pentru Cultura a Senatului Romaniei, pentru prima data in istorie, a decis sa iasa din birourile Parlamentului. Sa se deplaseze, pur si simplu, acolo unde oamenii se bucura daca exista legi bune si sunt afectati daca legile sunt rele. Primul eveniment de acest fel a avut loc ieri si azi la Cluj. Azi dimineata, la Casa Universitarilor, senatorii s-au intalnit cu directorii de teatre, de opera si de filarmonica. A fost doar unul dintre numeroasele contacte pe care le-am avut. Aici ni s-a explicat pe larg o anomalie a legii.
Este vorba de legea ANI prin care se interzice ca un director de teatru, de exemplu, sa fie distribuit ca actor intr-unul dintre spectacole ori sa fie regizor ori scenograf. Daca face acest lucru intra in conflic de interese. Conflictul de interese se pedepseste penal. Cu inchisoarea. Sau, in cel mai bun caz, cu amenda penala. Si cu cazier. Si cu interzicerea unor drepturi. Asta se intampla in Romania doar de cand exista Agentia Nationala Anticoruptie care actioneaza in baza unei legi. Legea este "pritocita", in laboratoarele Guvernului Tariceanu, de catre faimoasa doamna Monica Macovei. Parlamentarii, desi afirma ca nu stau la remorca Guvernului, ca, dimpotriva, controleaza Guvernul, au fost, pana in prezent, incapabili sa schimbe aceasta situatie. Sa faca in asa fel incat un om de arta talentat si bine intentionat sa-si poata face meseria fara a deveni infractor.
Si despre ce vorbim de fapt? Exista tea