În urmă cu două săptămâni, legea uceniciei a fost modificată astfel încât atât angajatorul, cât și ucenicul să aibă mai multe responsabilități unul față de altul, potrivit Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR). O mai bună reglementare a modului în care tinerii pot fi ucenici și ulterior angajați în firme ar putea contribui la revigorarea învăţământului tehnic şi profesional, care este ignorat total în ţara din care lipseşte cu desăvârşire forţa de muncă tânără specializată în meserii tehnice, care susţin industria.
Mai nou, pentru ca o persoană să poată încheia un contract de ucenicie trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții : să facă demersuri pentru a-şi găsi un loc de munca prin mijloace proprii sau prin înregistrarea la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, să aibă vârsta de 16 ani, să nu aibă nu are calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă.
Poate cel mai important, se introduce dreptul la întreţinere pentru ucenicii cu vârsta până la 25 de ani, perioada de ucenicie fiind asimilata cu cea de continuare a studiilor.
Angajatorii au și ei noi responsabilități, printre care să asigure ucenicului toate drepturile pe care i le conferă un contract de muncă încheiat pe durată determinată proporţional cu timpul lucrat, să asigure ucenicului pregătirea practică necesară calificării în care ucenicul se formează profesional, să asigure ucenicului accesul la pregătirea teoretică şi practică corespunzătoare programului de formare profesională, finalizat cu certificat de calificare profesională a adulţilor, să asigure finanţarea programului de formare profesională a ucenicului, dacă acest program nu este finanţat din alte surse.
Durata stabilită a timpului de muncă în contractul de ucenicie va fi de 8 ore/zi şi 40 de ore/săptămână, iar în cazul persoanelor cu