Agenţia Naţională Antidrog lansează cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, 31 mai, Campania de prevenire a consumului de tutun „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”.
Campania se aliniază demersurilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de a atrage atenţia asupra riscurilor pentru sănătate asociate consumului de tutun, şi de a promova politicile sociale de reducere a consumului de tutun.
La nivel global, consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, dintre care 600.000 sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Este important să luăm atitudine deoarece, în caz contrar, se va ajunge până în anul 2030 la o creştere a mortalităţii de la 6 milioane la 8 milioane de oameni în fiecare an, în special din ţările cu venituri mici şi medii.
Scopul cel mai important pentru marcarea acestei zile este de a contribui la protejarea generaţiilor prezente şi viitoare din punct de vedere al consecinţelor medicale, sociale, de mediu şi economice, datorate consumului de tutun şi fumatului pasiv.
A doua cauză de mortalitate, după hipertensiune
La nivel global, consumul de tutun este cea de-a doua cauză de mortalitate (după hipertensiune), acesta fiind în momentul de faţă responsabil de moartea unui adult din 10. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a instituit Ziua Mondială fără Tutun în anul 1987, pentru a atrage atenţia asupra riscurilor consumului de tutun şi a efectelor sale letale.
Pentru campania din acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (World Health Organization) a stabilit următoarele obiective specifice:
– îndemnarea statelor membre să implementeze art. 13 din Convenţia Cadru de Control a Tutunului, care se referă la interzicerea publicităţii, sponsorizării şi promovării tutunului, astfel încât mai puţine persoane să fie tentate să fumeze;
– încurajarea mobilizării locale, naţionale şi intern