Dintr-o tara independenta si fara datorii cum era in 1989, Romania a ajuns o "colonie", in care deciziile strategice sunt luate mai degraba la Bruxelles si de catre FMI, decat la Bucuresti. Care au fost momentele cheie in transformarea Romaniei intr-o tara cu autonomie doar pe hartie.
"Sunt cateva elemente care nu pot fi negate. Situatia economica si politica a Romaniei este foarte apropiata de ceea ce inseamna colonie", a spus pentru DailyBusiness.ro analistul economic Mircea Cosea, care a lansat ideea transformarii Romaniei in colonie inca din 2002.
Potrivit acestuia, la fel ca orice colonie, Romania este un teritoriu in care ponderea capitalului autohton este foarte mica, in special in domenii cheie precum cel bancar.
De asemenea, relatiile comerciale externe sunt orientate monodirectional. “Peste 75% din exporturi si importuri se realizeaza cu Europa de Vest, in special cu trei tari: Germania, Franta si Italia”, a exemplificat Cosea.
In plus, ca orice teritoriu colonial, Romania nu isi foloseste resursele naturale si umane in interes propriu, iar plus valoarea pe care folosirea acestor resurse o creeaza nu este valorificata intern.
Etapele "colonizarii"
Analistul Mircea Cosea a mentionat ca s-a ajuns aici in primul rand din cauza lipsei unei strategii de dezvoltare pe termen lung.
"Dupa 1989 Romania nu a avut o astfel de strategie, care sa fie realizata prin consensul politic. Adica indiferent de guvern, anumite obiective trebuia urmarite de toata lumea: agricultura, politica de mediu, de sanatate", a explicat Cosea.
In al doilea rand, analistul a enumerat faptul ca Romania nu are o politica externa care sa urmareasca interesul national, ci pe cel al partidelor politice aflate la guvernare.
"Asa se explica pozitia Romaniei in UE. La acest nivel se urm