Şefa Clinicii de Diabet din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Doina Catrinoiu, susţine că în judeţul Constanţa există aproximativ 25 de mii de pacienţi diagnosticaţi cu diabet, dar numărul acestora este în continuă creştere.
“La momentul acesta avem în jur de 25-26 de mii de pacienţi la un centru care are 5 doctori. Sigur că trebuie să faci nişte programări de la o anume dată pentru luna următoare, în aşa fel încât să reuşeşti cumva să-i repartizezi pe luna următoare, pentru că, spre deosebire de alte judeţe unde programările se fac cu cinci luni înainte, la noi programările se fac pentru luna următoare”, a declarat Catrinoiu. Ea a precizat că un pacient este consultat de medic o dată la trei luni. “La trei luni îi vedem, iar pacienţii pe care îi considerăm că sunt bine echilibraţi sunt îndrumaţi către medicul de familie pentru şase luni”, a explicat şefa Clinicii de Diabet. Ea a precizat că numărul pacienţilor cu diabet este în continuă creştere, dar specialiştii se străduie să ţină lucrurile sub control. “Suntem unul dintre judeţele în care lucrurile merg relativ bine. Nu putem niciodată să ţinem pasul cu numărul de pacienţi care intră în evidenţă şi să-i mulţumim pe toţi, aţi observat că este o mare aglomeraţie, dar aţi observat că sunt din ce în ce mai puţini cei care reclamă problemele pe care le au cu medicaţia sau consultaţia la cabinetele de diabet. Există unii specialişti în pregătire şi ne străduim să ţinem lucrurile sub control”, a mai spus Doina Catrinoiu.
De asemenea, directorul Spitalului Judeţean, Dan Căpăţână, a subliniat că este important ca pacienţii să fie depistaţi din timp, pentru că altfel lucrurile se menţin sub control. “Diabetul este un duşman extrem de tăcut, dar care acţionează cu arme letale şi bolnavii de diabet sunt predispuşi la complicaţii, iar complicaţiile suferite, care sunt cardiace, renale