Șapte opere din patrimoniul mondial parcă au intrat în pământ: anchetatorii români sunt incapabili să descopere un indiciu cât de mic privind soarta picturilor Sursa: MARIAN ILIE
O bombă a explodat ieri: două posturi TV au anunţat că cel puţin unul dintre cele şapte tablouri furate de la Rotterdam ar fi fost ars. Această ştire i-a scos pe anchetatori din muţenia în care se complac de luni de zile într- un caz senzaţional. DIICOT a infirmat ştirea, declarând că nu au primit de la laborator rezultatele cenuşii. Anchetatorii, infirmau astfel un zvon, dar confirmau altul: că au fost totuşi prelevate probe de cenuşă din soba de la Carcaliu, pentru a se verifica dacă nu cumva tablourile au fost arse.
„Probele au fost trimise laboratorului de specialitate din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României de mai puţin de o lună, iar expertiza nu avea cum să fie finalizată într-un timp atât de scurt”, a fost singura explicaţie a Parchetului, în ultimele trei luni privitoare la „Furtul secolului”. Nici măcar asta reală. Laboratorul funcţionează în cadrul Muzeului de Istorie al României, nu în cel de Artă.
Autorităţile tac suspect şi întreţin speculaţiile. Acuzaţii Dogaru, Bitu şi Darie sunt arestaţi din 21 ianuarie şi nu au scos un cuvânt despre ce au făcut cu tablourile. Nici mama lui Dogaru, arestată pentru nerespectarea regimului armelor (!).
În funcţie de rezultatul expertizei de la Muzeul de Istorie, DIICOT îi va trimite în judecată pe cei patru înainte de 21 iulie 2013. Altfel, aceştia vor trebui eliberaţi pentru că le expiră mandatele.
Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. De atunci, despre soarta operelor nu se mai ştie nimic, iar anchetatorii tac mâlc.