Scris de Cristian Horgoș - Maria Schutz, cea care a lăsat serele orădene în paragină, a fost condamnată la 12 ani de închisoare.
Tribunalul Bihor a comunicat miercuri sentinţa în dosarul privind serele din Oradea şi Codlea – Braşov.
Astfel, fosta manageră a serelor, Schutz Maria, a fost condamnată la 12 ani închisoare, inculpaţii Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai la 10 ani iar Dascălu Ion la 2 ani, toate pedepsele în regim de detenţie.
Schutz, Popa şi Ciobanu, în solidar cu Societatea Agricola Worldser Ţuglui şi Asociaţia Agricola AGRO 2001 Ţuglui mai sunt obligaţi de instanţă să achite despăgubiri de 3,1 milioane de dolari către Agenţia Domeniilor Statului (ADS), în contul investiţiilor nerealizate dar asumate la privatizarea serelor din Oradea şi Codlea.3,4 milioane la CET
Schutz şi SA Worldser Tuglui au de plătit, ca despăgubiri civile, 14,8 milioane de lei la Finanţele Publice Bihor şi 3,45 milioane lei către SC Electrocentrale SA (CET) Oradea.
Schutz, Dascălu şi Agro 2001 Ţuglui mai au de despăgubit Finanţele Publice Braşov cu 19,5 milioane lei şi Direcţia pentru Agricultură Braşov cu 2,3 milioane lei.
Tribunalul Bihor a anulat hotărârea judecătorului delegat de la Registrul Comerţului Bihor de majorare fictivă capitalul social al Orser Oradea, precum şi anularea facturilor fiscale pentru care s-a solicitat şi obţinut alocaţie de la bugetul statului pentru SC Sere Codlea SA Braşov. Totodată, s-au anulat vânzările de active de la serele din Oradea şi Braşov, revenindu-se în cazul SC Orser la situaţia de acţionariat din octombrie 2002.
Judecătorul a menţinut sechestrul instituit în 2007 de DNA asupra tuturor bunurilor inculpaţilor.
Sentinţa nu este definitivă, fiind atacabilă prin apel în termen de 10 zile.Privatizări înşelătoare
Inculpaţii au fost trimişi în judecată, în decembrie 2007, procurorii DNA Oradea acuzând-o pe