Ministrul Delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a avut, marţi, o întrevedere cu delegaţia Grupului de prietenie Franţa – România din Senatul francez condusă de Philipe Gustin, Ambasadorul Franţei la Bucureşti. În cadrul întrevederii, Şova a prezentat delegaţiei franceze climatul investiţional din ţara noastră, precum şi avantajele oferite de Guvernul României marilor investitori străini. De asemenea, a reafirmat deschiderea permanentă a statului român către comunitatea oamenilor de afaceri francezi.
“Demnitarul român a făcut o trecere în revistă a marilor proiecte aflate în derulare, precum şi a celor ce urmează să fie demarate, invitând potenţialii investitori francezi să participe activ la dezvoltarea acestora. Astfel s-a discutat despre cea mai mare investiţie străină din România, si anume cea a grupului Renault, investiţie ce a relansat exporturile româneşti, a recreat marca Dacia şi a creat condiţii ca alţi investitori din domeniul auto să vină cu încredere pe piaţa românească. Dan Şova a prezentat şi situaţia proiectului ce vizează construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă, propunând investitorilor francezi să participe cu aport financiar în Compania de Proiect în vederea realizării acestuia, cunoscută fiind experienţa în energie nucleară de care se bucură Franţa”, se arată într-un comunicat al DPIIS, remis Curierului Naţional. Discuţiile s-au axat în principal pe cooperarea bilaterală în domeniile transporturi şi infrastructură.
La 31.12.2012, investiţiile franceze în România totalizau 2,027 mld. euro (respectiv, locul 4, cu o pondere de 6,12%), după Olanda, Austria şi Germania. La aceeaşi dată, în România erau înregistrate 7185 societăţi cu capital francez (respectiv, locul 4, pondere de 3,95%). Conform autorităţilor franceze, investiţiile companiilor franceze în