Rusia face paşi îndrăzneţi pe tabla de şah a Orientului Mijlociu, însă jocul a început să capete o turnură prea periculoasă. Manevrele de răspuns ale altor jucători ar putea muta întreaga partidă pe o altă tablă, una globală, atenţionează cotidianului rus Utro.
Potrivit recentei declaraţii a lui Bashar al-Assad, în Siria a ajuns primul lot de rachete ruseşti S-300, urmând ca restul să fie aduse în viitorul apropiat. Acestea sunt unele dintre cele mai puternice sisteme moderne de apărare antirachetă, capabile să pună cruce pe ideea înfiinţării unui "spaţiu interzis zborurilor" deasupra Siriei, precum s-a întâmplat odată deasupra Libiei. De altfel, tocmai soarta tristă a Libiei a determinat Moscova la paşi hotărâţi în "partida siriană". În orice caz, ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a comentat în această cheie noua mutare: rachetele vor contracara amestecul direct al unor forţe externe în conflictul din Siria, scrie Agerpres.
Cu toate acestea, livrările de S-300 către Damasc nu pot fi considerate o acţiune iniţiată de Moscova. Mai degrabă, aceasta este o reacţie la paşii anteriori ai jucătorilor occidentali, mai exact la decizia Uniunii Europene de a ridica embargoul la livrările de arme către opoziţia siriană. De altfel, replica Rusiei s-a dovedit mult mai convingătoare decât decizia europeană care a provocat-o, în spiritul tradiţional al UE - "nici da, nici ba". În mod clar, Rusia a preluat iniţiativa în OM, în orice caz pentru o perioadă, consideră Utro.
Însă rachetele pentru Siria nu sunt totul: în acelaşi timp Rusia a inaugurat în mod festiv în Iordania vecină o întreprindere comună pentru producţia de... lansatoare de grenade antitanc RPG-32. Astfel, Moscova sporeşte capacitatea de apărare a unui alt aliat al său în regiune, îmbunătăţind totodată parametrii exportului său militar, care în