Dacă va fi redusă vârsta legală de vot de la 18 la 16 ani, trebuie să reducem şi vârsta majoratului în România. O spune la RFI Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta. El consideră că propunerea deputatului PNL, Alina Gorghiu, "trebuie luată în calcul".
Gyorgy Frunda precizează că "există ţări unde vârsta dreptului de vot e scăzută la 16 ani, dar această reglementare trebuie văzută într-un context juridic mai general. La noi, vârsta majoratului este de 18 ani (...). Nu pot să-i dau unui tânăr de 16 ani dreptul de vot, dar să-i iau celelalte drepturi. Atunci de ce nu-i dau ansamblul drepturilor care se cuvin majorului, ceea ce ar însemna, pe româneşte spus, să reduc vârsta majoratului de la 18 la 16 ani".
În opinia sa, "discuţia implică multe consecinţe, de la răspunderea penală, la răspunderea contractuală, să vă spun două la întâmplare. Trebuie o discuţie mai amplă şi în acest context trebuie hotărât acest lucru".
"Ai nevoie de un studiu de fazabilitate, un studiu de voinţă, să măsori în ce măsură tinerii sub 18 ani sunt dispuşi să meargă la vot. Dacă prin aceasta numărul votanţilor ar creşte, e un lucru pozitiv. Dacă însă n-ar creşte, nu ai de ce să te atingi de un sistem stabil", explică Frunda.
"Nu sunt ferm nici pentru una, nici pentru alta din alternative, nu am date suficiente. E o idee prea nouă. Cred că trebuie studiată, trebuie luată în calcul", declară el.
Deputatul PNL, Alina Gorghiu, membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei, susţine între altele introducerea votului prin corespondenţă în Constituţie şi reducerea vârstei de vot la 16 ani. Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre reducerea vârstei de vot de la 18 la 16 ani
Dacă va fi redusă vârsta legală de vot de la 18 la 16 ani, trebuie să reducem şi vârsta majoratului în România. O spune la RFI Gyorgy Frunda, consilier ono