Investitorul care vrea să preia Oltchim trebuie să aibă bonitate, certificată de scrisori de bonitate bancară şi de confort, care să acopere cel puţin 25% din suma care trebuie angajată, şi să aibă experienţă în domeniul chimiei şi petrochimiei, a anunţat ieri ministrul economiei Varujan Vosganian.
„Am decis să devansăm termenul de negociere şi să realizăm o solicitare preliminară de intenţie pentru a tatona aşteptările pieţei şi să ne ajute să realizăm o listă scurtă a posibililor investitori. Oferta va fi publicată luni (ieri – n.n.) pe site-ul ministerului. Un astfel de investitor ar trebui să aibă o bonitate care să fie probată de scrisori de bonitate bancare şi de confort de la o bancă sau de la un consorţiu de prim rang şi să acopere măcar 25% din suma care trebuie angajată. Să aibă experienţă în domeniul chimiei şi pertrochimiei şi o reţea globală în care să se integreze“, a spus Vosganian.
Reprezentanţii administratorilor judiciari au precizat ieri că în prezent opt companii sunt interesate de Oltchim, dintre care trei au depus scrisori de intenţie.
Vosganian a arătat că obiectivul în cazul Oltchim este ca în septembrie-noiembrie 2013 combinatul să fie suficient de credibil pentru a putea acoperi activitatea pe anul 2014 prin contracte ferme.
„Un Oltchim lipsit de această capacitate ar fi mai puţin credibil decât dacă nu are asigurată piaţa pentru 2014“, a precizat ministrul economiei.
El a arătat că se va crea un vehicul special care va prelua partea funcţională din Oltchim şi care în linii mari se suprapune cu întreaga platformă de la Râmnicu-Vâlcea, în care se vrea şi includerea părţii de piroliză de la Arpechim.
„Datoriile vor rămâne la Oltchim, iar Oltchim 2 va fi curăţată de datorii. Procesul trebuie făcut cu transparenţă. (...) Creditorii nu-şi vor recupera toate sumele datorate de Oltchim, se va face o tăiere