Clădirea în care funcţionează Muzeul de Istorie şi Arheologie tocmai a depăşit 100 de ani de la înfiinţare. Mai bine de jumătate de secol, construcţia, reprezentativă pentru urbea de sub Pietricica, a adăpostit instituţiile importante ale statului.
Clădirea impresionantă din zona centrală a municipiului Piatra Neamţ a fost ridicată la început de secol XX, din nevoia autorităţilor de a avea un sediu în care să funcţioneze un palat administrativ care să găzduiască toate instituţiile statului.
„Monumentalitatea este caracteristica de bază a construcţiei, plecată de la cula oltenească, dar şi impusă de axul de simetrie propus de influenţele eclectice. Se poate sesiza clar stilul masiv, de cetate. Palatul este construit în stil neo-românesc, cu frontoane rotunde, cornişe întrerupte, mansarde cu lucarne, decoraţie bogată, acoperiş impunător. Iese în evidenţă intrarea principală îndreptată spre piaţă, susţinută de arcadă în plin centru, cu uşi masive”, descrie construcţia arhitectul Adina Panaitescu.
Nevoia unei astfel de clădiri care să înglobeze mai multe instituţii era susţinută şi de cheltuielile autorităţilor cu plata chiriilor. „Construirea unei clădiri administrative era necesară şi sub aspect financiar, aceasta deoarece Consiliul Judeţean plătea anual o chirie de 13.480 lei pentru Prefectură, Tribunal, Curtea cu Juraţi şi Judecătoria de pace”, spune Nicolae Dumitraşcu, de la Arhivele Naţionale Neamţ.
Construcţia s-a ridicat în doi ani
Problema construirii acestui Palat Administrativ s-a pus încă din anul 1909, dar impedimentele financiare (un credit de 350.000 de lei), şi cele legate de un schimb de terenuri necesar pentru ridicarea clădirii a amânat un an proiectul. În 1910 a avut loc licitaţia lucrării câştigată de inginerul Ioan Bacalu. „Planurile şi devizele palatului administrativ fuseseră întocmite de i