Ministrul Educației, Remus Pricopie, vrea grădiniță obligatorie de la cinci ani și manuale digitale pentru elevii de clasa I. Experții în Educație cred că ideile nu sunt rele, însă aplicarea lor în grabă le poate compromite
După provocarea lansată de Remus Pricopie, în luna aprilie, când anunţa că noile manuale pentru clasa I, atât cele pe hârtie, PDF-urile cât şi aplicaţiile lor digitale, se vor afla pe băncile copiilor începând cu luna septembrie 2013, ministrul face câţiva paşi înapoi.
La o dezbatere organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, şeful de la Educaţie a transmis că „nu aş cumpăra tablete, ci aş folosi banii pentru altceva. Manualele trebuie să arate mult mai bine, să fie atractive, să dezvoltăm soluţii soft ware astfel încât manualele digitale să poată fi folosite de profesori în clasă”.
În plus, din metodologia noilor manuale pentru clasa I, document pus în dezbatere publică pe 21 mai, reiese că finalizarea cărţilor care vor participa la selecţia organizată de minister este prevăzută pentru 5 decembrie 2013. În aceste condiţii, elevii nu vor avea manuale digitale din acest an şcolar. În lupta termenelor de realizare a noilor cărţi şcolare un rol important îl joacă Federaţia Editorilor din România. Preşedintele acestei asociaţii de editori, Mario Demezzo, care acoperă 70% din cota de piaţă de carte din România, susţine că un termen rezonabil pentru elaborarea proiectelor de manuale ar fi între 9 şi 12 luni de la data afişării programei şcolare.
E nevoie de un an pentru manualele noi
„Elaborarea componentei digitale şi a aplicaţiei pentru un manual durează în jur de şase luni, după care este urmată de evaluarea şi aprobarea de către o comisie din minister. Manualele aprobate ajung la toţi învăţătorii, indiferent unde sunt ei. Aceştia trebuie să îşi aleagă unul din ele. Datele sunt centralizate de inspectorate