Istoricul Larry Watts şi-a lansat, vineri, a doua carte despre România la Bookfest. „Cei din urmă vor fi cei dintâi” scoate la iveală aspecte ale politicii externe a României în perioada Războiului Rece, arătând că Nicolae Ceauşescu a dus o politică externă de mediere corectă, având deschidere faţă de Occident şi Statele Unite.
Alături de Larry Watts, au mai vorbit despre carte istoricii Mihai Retegan şi Dinu Giurescu. La eveniment a participat şi generalul Ioan Talpeş. Istoricul Watts susţine că România lui Ceauşescu s-a aflat într-o situaţie paradoxală pe care el a numit-o „paradoxul românesc”, din cauza combinaţiei de politici economice şi sociale proaste şi a strategiilor inspirate de politică externă şi spionaj.
Generalul Ion Mihai Pacepa, spion sovietic
În plus, Watts încearcă să restabilească adevărul istoric în cazul fugii generalului Ion Mihai Pacepa. Susţinătorii acestuia susţin teoria potrivit căreia sătul de restricţiile epocii ceauşiste, Pacepa a fugit în Statele Unite, fiind de acord să colaboreze cu americanii în detrimentul fostului bloc sovietic şi al lui Ceauşescu.
Cercetând temeinic problema, Larry Watts (dar şi alţi istorici la fel de cunoscuţi, precum Cristian Troncotă) a ajuns la concluzia că, odată ajuns în Statele Unite, raporturile fostului adjunct al serviciilor externe româneşti au contribuit la deteriorarea imaginii României şi a lui Nicolae Ceauşescu, în sensul în care ar fi ajutat la răcirea relaţiilor româno-americane. Mai mult, susţine că după căderea lui Ceauşescu din 1989, americanii ar fi fost reticenţi să reia legăturile cu România.
Plecând de la autodenunţul lui Pacepa că, în perioada în care a fost în România, a fost spion sovietic, Watts concluzionează chiar că influenţa generalului în America s-ar fi potrivit dezinformărilor sovietice din epocă, deschizând astfel ipoteza ca Pacepa să fi lucrat pent