Melanomul este o formă de cancer de piele cu o evoluţie foarte agresivă, iar el se poate dezvolta de la o aluniţă, a declarat prof. dr. Sorin Ţiplică de la Clinica de Dermatologie a Spitalului Colentina.
Potrivit medicului, acest tip de cancer se poate dezvolta de la o aluniţă, dar şi pe pielea fără leziuni, este neuniform, are diverse culori şi mărimi şi de la o lună la alta se modifică. De obicei apare la bărbaţi pe spate şi la femei pe gambe, a spus medicul, într-o conferinţă de presă.
Prof. dr. Sorin Ţiplică a atras atenţia asupra necesităţii prezentării la medic atunci când se constată modificări la o aluniţă, când aceasta devine asimetrică, este franjurată, are culoare mozaic şi cel mai important evoluează.
Acesta recomandă ca fiecare persoană să-şi examineze aluniţele, indiferent în ce parte a corpului ar fi.
El a menţionat că dacă până acum se considera că numărul mare de aluniţe de la care ar trebui o atenţie mai mare era de 100 acum a scăzut la 50. Cine are 50 de aluniţe e bine să le supravegheze, constituie un factor de risc, iar dacă una este mai mare se impune un control de specialitate, a arătat el.
"Ochiul dermatologului ajută depistarea în proporţie de 70%, iar diagnosticul dermatoscopic oferă detalii şi o depistare în proporţie de 100%. Această formă de boală este mai frecventă la tineri", a subliniat dr. Sorin Ţiplică.
Cauzele sunt terenul genetic, expunerea la soare, la solar, tipul de piele.
''Trebuie reţinut că ultravioletele au efect cumulativ, adică ce s-a cumulat cu un an în urmă se adaugă la ce se acumulează în acest an'', a punctat specialistul.
Această afecţiune reprezintă 2% din totalul cancerele cutanate. Dacă în 1965 se întâlnea 1 caz la 600 de femei în 1985 s-a ajuns la un caz la 150 de femei, iar în 2006 un caz la 56 de femei şi un caz la 37