Mâine va fi 1 iunie. Ca în fiecare an, consacrăm această rubrică unei selecţii din literatura pentru copii, apariţii recente.
Basme şi poveşti româneşti
Editura Corint junior
Ilustraţii de Raluca Ilie, Valeria Moldovan, Mihaela Paraschivu, Walter Riess. Cuvânt-înainte de Horia Gârbea. Volumul cuprinde douăzeci basme populare sau povestite de iluştri scriitori. De la întâmplările mai vechi şi amuzante cu Păcală, pe care unii le-au mai auzit de la bunici şi părinţi, până la peripeţii din zilele noastre, în care iedul cu trei capre este vecinul caprei cu trei iezi, volumul propune un adevărat periplu literar ce include creaţii populare anonime, piese ale unor autori clasici (mulţi prezenţi şi în manualele şcolare) – Petre Ispirescu, Ion Creangă, Mihai Eminescu, G. Dem. Teodorescu, Alexandru Odobescu, Barbu Ştefănescu Delavrancea şi Ioan Slavici –, dar şi ale unor scriitori mai noi, precum Mircea Sântimbreanu, Vladimir Colin şi Octav Pancu-Iaşi.
Shel Silverstein
Povestea unchiului Shelby despre Lafcadio
Leul care nu s-a lăsat păgubaş
Editura Arthur
Traducere din limba engleză de Alexandra Columban. Ilustraţii ale autorului. Shel Silverstein (1930-1999) a fost poet, cântăreţ, compozitor, muzician, caricaturist şi autor de cărţi pentru copii american. În cărţile destinate copiilor, Silverstein îşi ia numele de „unchiul Shelby”. Volumele sale au fost traduse în 30 de limbi şi s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare. Povestea lui Shel Silverstein despre leul Lafcadio, bogat şi celebru, îmbrăcat în costum şi iubitor de bezele, îi va face pe copii să râdă cu lacrimi, iar pe cei mari îi va pune serios pe gânduri. Lafcadio este un leu mic, extrem de naiv. El nu ştie încă nici măcar faptul că în lume există şi răul, că toate fiinţele se nasc pentru a muri, că şi el poate fi ucis. Asemenea copiilor, el înfr