Din septembrie, am putea avea un nou pachet de bază care acoperă mult mai puține servicii. Institutul Cantacuzino va fi repornit anul acesta, însă doar parțial. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Problemele din sistemul sanitar au atras atenţia până şi Comisiei Europene (CE), care a transmis recomandări oficialilor români. „Puţinii bani sunt cheltuiţi prost, iar spitalizările excesive sunt principala cauză a risipei”, semnala preşedintele CE, Jose Manuel Barosso.
Măsurile anunţate de oficialii din Sănătate nu par să rezolve curând problemele: noul pachet de bază va acoperi puţine servicii, iar pacienţii ar putea plăti noi taxe. Banii pentru transplant sunt pe terminate, criza de la Institutul Inimii din Târgu- Mureş persistă, Guvernul a dat bani pentru Institutul Cantacuzino, însă nu se vor face decât vaccinuri antigripale în acest an.
1. Pachet de bază. Este cel mai fierbinte cartof al guvernelor din ultimii ani şi ar urma să fie finalizat peste două săptămâni. Va fi dezbătut iniţial cu specialişti şi cu asociaţii de pacienţi, urmând ca după 15 iulie să intre în dezbatere publică. Eugen Nicolăescu a declarat pentru EVZ că pachetul va fi construit pe trei direcţii: „O primă componentă este medicina preventivă, o a doua componentă, medicina de urgenţă, iar cea de-a treia se referă la programele naţionale”. Până la sfârşitul anului, ministrul speră să fie gata şi pachetul suplimentar. Deşi oficial nu sunt bani la Sănătate, ministrul vrea să actualizeze lista de medicamente compensate cu produse de ultimă generaţie. „Va fi aplicabilă de la 1 august”, a anunţat ieri ministrul.
2. O nouă taxă. Un proiect aflat în lucru la Ministerul Sănătăţii prevede taxe supli mentare pentru paci enţii care îşi doresc să fie trataţi de anumiţi doctori. După ce informaţia a ajuns în presă, ministrul a infirmat-o, spunând că e vorba doar despre „o ciornă”.
3. Reluarea trans