TIMIȘOARA. O ocazie unică s-a ivit pentru multe familii din oraș, care locuiesc într-unul din blocurile aflate pe bulevardele principale, situate la intrarea în oraș. Ar fi avut ocazia să-și reducă factura la întreținere prin proiectul de anvelopare derulat de municipalitate cu fonduri europene. Chiar și așa, mai multe asociații de locatari n-au vrut să audă așa ceva, astfel că imobilele în care locuiesc nu vor fi izolate termic. Atitudinea lor refractară se va lăsa cu sancțiuni, a anunțat, vineri, primarul Nicolae Robu.
Din fonduri europene, 60% din suma necesară izolării va fi asigurată, iar municipalitatea va mai contribui cu procente ce variază în funcție de veniturile locatarilor. Contribuția locatarilor va fi asigurată de Primăria Timișoara, iar aceștia vor restitui banii în cinci ani fără dobânzi.
Am finalizat proiectele pentru reabilitarea blocurilor de pe bulevardele principale. O cerere de aproape cinci milioane de euro a fost deja depusă joi, iar celelalte cereri vor fi depuse la ADR V Vest, unde regula de finanțare este primul venit, primul servit. Proiectele sunt făcute așa cum trebuie, deci putem considera că am obținut zece milioane de euro bani europeni pentru Timișoara și timișoreni, a afirmat primarul Nicolae Robu.
Edilul-șef al orașului a mai precizat că o să propună tăierea subvenției de la Colterm pentru cei care refuză eficiența energetică pe bani europeni și de la Consiliul Local preferând risipa. Potrivit lui Robu, după izolarea cu polistiren, blocurile vor fi zugrăvite în culori, pastelate, senine, nicidecum mohorâte.
S-ar putea ca rezerva (n.r. – de bani) să crească pentru că în celelalte județe din regiune nu au fost folosiți toți banii. Atunci vom include și blocuri de pe străzi secundare, unde cetățenii s-au arătat interesați de anvelopare și chiar au strâns bani pentru cota parte. Primele blocuri vor fi gata în 2