Gestul sălbatic făcut de Mircea Bornescu în meciul de miercuri, cu Gaz Metan (1-1), a scos la suprafaţă, încă o dată, latura întunecată a portarului de 33 de ani. Înainte de a-l muşca de mână pe Taher Bawab, goalkeeper-ul a mai avut alte două ieşiri violente: în finalul campionatului trecut, pe când evolua la U Cluj, a sărit să îl bată pe Ricardo Cadu şi Alexandru Tudor a întrerupt meciul, iar în 2010 a transformat un banal amical al Rapidului cu Banik Ostrava în câmp de luptă, după un schimb de pumni cu un adversar.
"E foarte uşor de provocat"
Pentru a găsi explicaţia gestului făcut de portarul care va rata finala Cupei, de sâmbătă, ProSport a contactat mai mulţi oameni care au avut sau au legături cu acesta. Şi un psiholog. „Sportul e un mediu competitiv, cu multe restricţii, în care mulţi abandonează pentru că nu fac faţă presiunii. Cu cât eşti mai instabil emoţional, cu atât eşti mai predispus la ieşiri precum cea a lui Bornescu. Persoanele care fac asta sunt labile, ca structură. Noi numim gestul lui Bornescu «ieşire nervoasă, ieşire maniacală, un dezechilibru emoţional»“, a afirmat psihologul Andreas Hniatiuc.
Foştii colegi ai lui Bornescu confirmă, în parte, afirmaţiile lui Hniatiuc, deşi în discursul lor predomină cuvintele de laudă la adresa portarului: „E un tip super! N-ai nicio problemă cu el, te ajută atunci când poate... E un familist convins! Doar că e foarte uşor de provocat, se aprinde foarte repede şi, uneori, din cauza presiunii îşi pierde cumpătul. În afara terenului e un om liniştit!“.
A făcut box în copilărie
Mircea Bornescu provine dintr-o familie de sportivi. Tatăl său a fost dublu campion naţional la box şi, în copilărie, actualul portar a vrut să îi calce pe urme. Un alt sport de contact pe care Bornescu l-a practicat a fost judo, dar a renunţat după doar câteva luni. În 2011, reporterii Libertatea l-au su