Doi doctori din Capitală redau speranţa şi fericirea pe chipul a sute de părinţi care se luptă cu o boală invizibilă, dar necruţătoare: infertilitatea. Cei doi medici, specializaţi în procedurile de fertilizare in vitro, au reuşit să aducă pe lume până acum 800 de copii sănătoşi. Doi doctori din Capitală redau speranţa şi fericirea pe chipul a sute de părinţi care se luptă cu o boală invizibilă, dar necruţătoare: infertilitatea. Cei doi medici, specializaţi în procedurile de fertilizare in vitro, au reuşit să aducă pe lume până acum 800 de copii sănătoşi.
Le-am găsit pe amândouă aproape de sfârşitul programului într-o clinică de fertilizare in vitro din Capitală, buchisind la incubatoare, eprubete, sonde şi discutând cu părinţi descumpăniţi. Laura Dracea (45 de ani), medic specialist în tehnici de reproducere, asistată de Luminiţa Mîrzan (50 de ani), embriolog, sunt cele mai prolifice “mame” ale “minunilor din eprubete”, aşa cum le place lor să-i numească pe cei 800 de copiii care au prins viaţă graţie dibăciei lor. “Ni s-a spus de multe multe ori că suntem Dumnezeu, dar nu-mi place asemănarea. Eu, de exemplu, sunt, poate, doar ajutorul Lui, însă tot El, dacă vrea, pune viaţă în celulele cu care lucrez. Dacă nu vrea El, munca mea e degeaba”, ne-a dezvăluit Luminiţa Mîrzan, embriologul clinicii care fecundează, selectează, protejează şi “hrăneşte” zeci de embrioni din care se nasc minunile de copii.
Cancer ovarian, apoi tripleţi!
Până acum a “conceput” sute de micuţi, dar ironia sorţii este că, deşi “naşte” zilnic pentru alţii, Luminiţa nu a reuşit să aibă propriii copii! Pur şi simplu n-a avut noroc - “a fost prea târziu pentru mine”, spune ea cu tristeţe.
La capătul celălalt al procedurilor de fertilizare este medicul Laura Dracea, cea care recoltează celule, implantează embrionii şi de foarte multe ori ţine chiar şi loc de psiholog pentru părinţ