Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului, Elie Wiesel, condamnă decizia
Joi, Consiliul Local Tg. Ocna a respins solicitarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, din noiembrie 2012, de a i se retrage, lui Valeriu Gafencu, titlul de cetăţean de onoare acordat post-mortem. “Ne îngrijorează şi faptul că, un reprezentant al BOR a fost prezent în şedința Consiliului Local pentru a susține titlul de cetăţean de onoare pentru Valeriu Gafencu”, se arată în comunicatul trimis de Institutul Wiesel din Bucureşti cu acest prilej.
Studentul Gafencu ar fi întrerupt cursurile unei şcoli din Bucureşti în timpul Rebeliunii din ianuarie 1941
Reprezentanţii Institutului Wiesel detaliază vina ce a avut-o Gafencu în perioada când era simpatizant al Mişcării Legionare. Ei descriu cum Gafencu a întrerupt de unul singur cursurile la un liceu bucureştean în timpul rebeliunii legionare. “Valeriu Gafencu, student la Drept şi şef al Frăţiilor de Cruce (FDC) în Iaşi a participat activ la Rebeliunea Legionară. Între altele, conform documentelor, la 21 ianuarie 1941, la Liceul de Băieţi ”Mihail Kogălniceanu” a suspendat cursurile şi a vorbit liceenilor despre FDC şi despre faptul că “elevii sunt un explozibil mai puternic decât dinamita, că sunt elita şi conducătorii de mâine a ţării şi că avem duşmani înlăuntru pe iudeo-masoni, iar în afară pe ruşi care ocupă mereu câte un ostrov din Delta Dunării”. De asemenea, acesta l-ar fi înarmat pe elevul Gheorghe Ciutacu de la Liceul Internat pentru a putea lua parte la manifestaţii”.
“Asociaţiune şi activitate legionară potrivnică ordinei existente în Stat”
Pentru cei care nu ştiu, Valeriu Gafencu a fost condamnat în 1941 la 25 de ani muncă silnică pentru “crima de constituire de asociaţiune şi activitate legionară potrivnică ordinei existente în S