Interviu cu prof. univ. dr. Edouard Jagodnik, preşedintele Federaţiei Europene a Şcolilor Superioare (FEDE)
- Cum este colaborarea Federaţiei Europene a Şcolilor Superioare (FEDE) cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”?
- Tocmai am sărbătorit împreună, în luna aprilie, la Bruxelles, 50 de ani de existenţă a Federaţiei Europene a Şcolilor Superioare (FEDE), eu fiind preşedinte al federaţiei de 13 ani, iar dl. prof. univ. dr. Aurel Ardelean împreună cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” deţine pentru al treilea mandat vicepreşedinţia organismului nostru. Mi se pare normal ca, în Comitetul Director al FEDE, să existe un reprezentant din partea Europei de Est. Reamintesc faptul că, prin cadrul Federaţiei Europene a Şcolilor Superioare, dorim să promovăm drepturile omului, idealurile europene, democraţia şi statul de drept. Acestea sunt principalele noastre obiective, dar sprijinim şi tinerii în formarea lor, în cadrul unor meserii utile pe piaţa Europei.
- Cât de importantă este activitatea FEDE pe plan european?
- Suntem singurul ONG care are obiectivele pe care le-am amintit anterior şi care ştie să le îndeplinească. Cărţile pe care noi le publicăm sunt folosite în toată Europa, dar şi în alte ţări ale lumii. Dorinţa noastră este de a putea funcţiona fără nici un fel de subvenţie, să fim independenţi atât financiar, cât şi din alte puncte de vedere.
- Vă rog să ne prezentaţi ultima carte publicată de FEDE
- Cartea se numeşte „Mândru de a fi cetăţean european” şi este publicată în limba franceză şi engleză, fiind prezentată cu ocazia aniversării a 50 de ani de existenţă FEDE. Prin subvenţiile care le sunt acordate, studenţii noştri au ocazia să facă stagii de formare în alte ţări, iar cartea despre care vă vorbesc cuprinde mărturii a 50 de studenţi din timpul stagiilor realizate de ei. Studenţii fac rapoarte, care sunt analiz