Printre amplele pregătiri de reabilitare a întregii infrastructuri a oraşului, Administraţia Publică Cernavodă se află şi în plină conservare a siturilor care fac parte din patrimonial istoric al localităţii. Municipalitatea a efectuat déjà un inventor al tuturor obiectivelor care pot fi destinate turismului, şi care atrag de obicei atenţia celor care vizitează oraşul, şi s-a hotărât asfel să le introducă pe toate acestea într-un circuit touristic al zonei. În acest sens, a fost elaborat un proiect de implementare a unui centru turistic în Cernavodă şi de conservare a tuturor obiectivelor destinate vizitelor. Cel mai recent pas a fost reabilitarea mormântului pictat de la hinog.
Fiind ultima descoperie arheologică din zonă, descoperit accidental, in urmă cu aproximativ 4 ani, de către proprietarul unui teren arabil lângă Hinog. Săpăturile arheologilor au arătat că mormântul este vechi de mai bine de 7 secole iar osemintele, locul amplasării şi picturile de pe pereţi, arată că tumulul ar fi aparţinut unui episcope de origine tracă. Situat în apropiere de cetatea Axiopolis, unde cărţile spun că exista o episcopie unde ar fi slujit episcopul Cyrilus, care a fost martirizat împreună cu creştinii Quindius şi Zenonis. Lângă mormântul episcopului este în present situate unul dintre cele mai moderne adăposturi de câini, măgari şi cai “Save the dogs and other animals”, de asemenea introdus în circuitul touristic al oraşului.
În apropiere de cele două obiective, se află Cetatea Axiopolis, loc de referinţă al circuitului turistic al localităţii. Fondată în sec 3 î.e.n., de către regale trac Lisimach, la circa 3 km distanţă de capul actualului pod de la Cernavodă, pe versantul drept al Dunării din dreptul insulei Hinog, cetatea a fost stăpânită de geto-daci şi apoi de romani.
Din nefericire, în present, cetatea nu poate fi accesibilă vizitat