În comuna Măgurele a apărut un izvor, care a fost botezat şi înconjurat de nişte citate celebre. E clar că nu avem de-a face cu apă simplă, mai ales că apare şi Burebista în ecuaţie. Care e legătura acestuia cu izvorul, dar şi cu comuna Măgurele, citiţi în textul de mai jos.
La prima vedere, locul pare încărcat de istorie. Ţeava prin care curge apa e înconjurată de nişte citate, care vorbesc despre onoare şi mândrie. Deasupra ţevii, flutură nişte steaguri albastre, iar dacă ridici capul, vezi un deal aparent banal, dar gândul că pe acolo a trecut Burebista îţi dă fiori. Chiar dacă nu s-a bătut cu romanii la Măgurele şi doar s-a oprit să facă un grătar, tot e ceva. Nu în toate comunele din ţara asta a mâncat Burebista mici. Tot istorie e şi asta, mai ales că, după grătar, a fost nevoit să bea şi apă, pentru că pe vremea aia nu prea se punea problema să facă baie. Şi iată şi legătura lui Burebista cu izvorul. Asta la o analiză superficială. Cea profundă abia acum urmează.
Am început cu stângul,
pentru că o doamnă, care înconjurase izvorul lui Burebista cu sticle şi bidoane de plastic, nu ştia mare lucru: ”Eu am venit să iau apă, pentru că e foarte bună de băut. Sincer, nu am auzit de Burebista până acum, dar nu mă deranjează că se numeşte aşa, pentru că nu putea să fie lăsat izvorul fără nume”.
A vrut să ne ajute o mamaie, care venise la faţa locului cu un căruţ plin cu sticle: “N-o fi, mamă, un mare făcător de minuni? Din ce-am auzit şi eu, apa asta de aici a ajutat multă lume, dar Burebista ăsta n-are nicio legătură cu comuna noastră”. Femeia a recunoscut că foloseşte apa şi la ciorbă, cu care cred că se spală de păcate pe interior. N-a reuşit să-şi ducă teoria până la capăt, pentru că un domn care îşi parcase Loganul cu portbagajul lângă ţeavă a încercat să ne aducă pe drumul cel bun: ”Din ce ştiu eu, Burebista a avut o funcţie de conducere.