► Mult mai apropiat de Occidentul civilizat, cînd vine vorba de aranjamente și parandărăt, un baron local din minoritatea maghiară are o altă abordare decît unul român. Acolo unde un baron de la Suceava sau de Teleorman care ar fi spus, direct, „Dă-le și la băieții mei 100.000 de euroi, să deseneze niște zgîrie-nori și niște aeroporturi suspendate“, Borbély Csaba, președintele CJ Harghita, a procedat mai subtil și mai sofisticat.
El a organizat o licitație publică pentru „Elaborarea de studii privind patrimoniul construit tradițional al localităților din județul Harghita și de consultanță în arhitectură pentru programul: «Ocrotirea și conservarea imaginii satului harghitean»“, contract în valoare de 294.345,84 de lei plus TVA.
Apoi, prin caietul de sarcini, a condiționat firmele interesate să aibă angajați, cu carte de muncă, cel puțin 16 arhitecți, din care opt membri ai Ordinului Arhitecților, patru cu drept de semnătură pentru PUG și PUZ și vreo doi specialiști în monumente istorice. De asemenea, a mai cerut ca participanții la licitație să dețină, în proprietate, cinci autoturisme și trei imprimante A1.
Condițiile impuse de CJ Harghita s-au pliat, coincidență, fix pe profilul Larix Studio din Gheorghieni, de altfel singurul SRL care a depus o ofertă și a luat contractul, ironie, cu prețul de 294.345 de lei plus TVA (364.987,80 de lei). Sumă care, cu excepția parandărătului, va intra în buzunarele asociaților.
Căci de studiu se vor ocupa niște studenți, în practică: ei vor colinda satele și, în schimbul adeverinței trebuincioase la facultate, vor fotografia și vor face descrierea imobilelor ce fac obiectul cercetării.
► Și dacă tot am ajuns în zona Harghitei, vă anunțăm că la Viișoara, în județul Cluj, se modernizează stadionul. Suma pusă la bătaie de Primărie, din bugetul local, este de 1.970.899 de lei. Dintr-un anumit punct d