În 1929 (23 mai) s-a lansat prima animaţie Mickey Mouse cu sunet – Copilul carnavalului. Este cea de-a noua producție din seria Mickey Mouse și prima în care șoricelul vorbește.
Trecând peste felul în care a distrat generații întregi de copii, personajul Mickey a avut și un puternic impact social și politic de-a lungul anilor.
În 1930 a fost interzis în Germania pentru că cenzorilor nemți li se părea că Mickey îi înfățișează pe germani ca fiind personaje negative și încurajează sentimentele anti-germane.
În 1935, în România, Mickey a fost interzis din cinematografe pentru că autoritățile se temeau (vorba vine) că cei mici vor fi îngroziți să vadă un șoarece cât ecranul.
În 1937 a fost interzis de către oficialitățile din fosta Iugoslavie după ce apăruse într-o revistă din Belgrad pentru că ar fi fost un agitator de temut.
În 1938, în Italia, Mickey a fost acuzat că nu încurajează (alături de alte personaje din literatura pentru copii străină) spiritul imperialist și ferm al revoluției fasciste. A scăpat ca prin minune o vreme pentru că se spune că întâmplător era preferatul copiilor lui Mussolini.
În 1942, după ce Italia a declarat război SUA, Mickey a fost înlocuit de Tuffolino (creația lui Federico Pedrocchi și Pier Lorenzo). După ce guvernul Italian a fost înlocuit, Mickey a revenit în viața copiilor.
În 1980, Margaret Thatcher a declarat că Parlamentul European este un parlament Mickey Mouse.
În 2011, Victor Ponta a fost asemănat cu Mickey de către Dan Diaconescu.
MM a fost așezat de câteva ori pe listele de vot alături de candidați în carne și oase, ultimele două alegeri la care a participat au fost în 2008 (alegerile prezidențiale)
și în 2011 la alegerile municipale din Wichita. Azi, când Mickey a ajuns deja la frumoasa vârstă de 85 de ani, apare din abundență peste tot deși încă mai s