Află care sunt motivele care au dus la scăderea interesului pentru lectură, dar și cum arată piața de carte în lipsa unui public consistent, din interviul acordat de la Sorin Lucaci, PR managerul BookLand.
Reporter: De ce ați înființat un nou târg de carte, având în vedere că piața era „ocupată”, iar apetitul românilor pentru citit este atât de scăzut?
Sorin Lucaci: În piață, în afară de BookLand sunt doar două târguri de carte reprezentative: Gaudeamus și Bookfest. Restul sunt târguri ocazionale, fără a exista în acest sens o tradiție a perioadelor de desfășurare. Ca sa folosesc o sintagmă a piețelor de desfacere noi suntem într-un „ocean albastru”, adică nu avem concurență la nivel național. Suntem singura Caravană de carte care acoperă aproape toată suprafața țării. De aceea am si fost primiti cu mult entuziasm. La capitolul librarii online, pentru ca avem si o librarie online, www.book-land.ro, într-adevăr există o concurență acerbă, căreia încercăm să-i facem față cu brio.
Apetitul românilor pentru lectura a scăzut dramatic din cauza promovarii internetului, din cauza crizei economice, din cauza lipsei de educație si a lipsei deprinderii firești de a citi, si, bineințeles, a altor factori de natură psihosocială.
R: Cum și când a luat naștere Caravana BookLand?
S.L: BookLand a luat naştere in anul 2011, ca o alternativă viabila la târgurile de carte existente deja pe piaţa românească, iar în 2012 s-a pozitionat drept cel mai de anvergura proiect de acest gen din România, atât din punctul de vedere al acoperirii geografice, cât și al duratei. Inițiativa noastră culturală a fost primită în toate colțurile țării, cu entuziasm și curiozitate, în același timp. Anul trecut am fost prezenți în 39 orașe – am pornit la drum pe 6 Martie la Giurgiu și ne-am oprim abia pe 24 Decembrie 2012 la București .
BookLand este un concept